BLOG

Sensibilitat dental per gelats i begudes fredes

Sensibilitat dental per gelats i begudes fredes

La sensibilitat dental és una molèstia comuna que afecta una gran part de la població mundial. Aquesta condició es caracteritza per una sensació aguda i dolorosa en les dents en resposta a certs estímuls, com ara aliments i begudes fredes, calentes, dolces o àcides.

Entre els desencadenants més comuns de la sensibilitat dental es troben els gelats i les begudes fredes. Aquest article explorarà les causes de la sensibilitat dental, com es pot prevenir i tractar, i oferirà consells pràctics per a aquells que pateixen aquesta molèstia.

Causes de la sensibilitat dental

La sensibilitat dental es produeix quan la dentina, la capa intermèdia de la dent que es troba sota l'esmalt i el ciment radicular, queda exposada. Això pot ocórrer per diverses raons:

Desgast de l'esmalt dental
L'esmalt és la capa protectora de les dents. El seu desgast, sovint causat per una higiene dental inadequada, un raspallat massa agressiu o l'ús de dentifricis abrasius, pot exposar la dentina.

Recessió gingival
Quan les genives es retreuen, deixen exposades les arrels de les dents, que no estan cobertes per esmalt, sinó per una capa de ciment més fi i menys resistent.

Bruxisme
El costum de serrar o grinyolar les dents pot causar un desgast significatiu de l'esmalt dental, exposant la dentina.

T'interessa: El Bruxisme: Causes, símptomes i tractaments

Càries i fractures dentals
Les càries no tractades i les fractures dentals poden exposar la dentina i fins i tot la polpa, la part més interna de la dent.

T'interessa: Causes més habituals de les càries

Tractaments dentals
Alguns procediments dentals com les neteges profundes, els blanquejaments dentals o les restauracions poden causar sensibilitat temporal.

Com afecta el fred les dents sensibles

Quan la dentina està exposada, els canals microscòpics que la recorren, anomenats túbuls dentinaris, queden oberts. Aquests túbuls estan connectats a les terminacions nervioses de la dent. Quan consumim aliments o begudes fredes, el canvi de temperatura es transmet a través d'aquests túbuls fins als nervis, provocant una sensació de dolor aguda i breu.


Coneix els nostres tractaments

estem equipats amb la tecnologia més recent i les tècniques més innovadores per garantir-te resultats excel·lents.


Prevenció de la sensibilitat dental

Prevenir la sensibilitat dental implica protegir l'esmalt dental i mantenir una bona salut bucodental. Aquests són alguns consells:

Raspallat suau
Utilitzeu un raspall de dents amb filaments suaus i una tècnica de raspallat suau per evitar el desgast de l'esmalt.

T'interessa: Raspall de dents: elèctric o manual?

Dentifrici adequat
Utilitzeu un dentifrici formulat per a dents sensibles, que pot ajudar a bloquejar els túbuls dentinaris i reduir la sensibilitat.

Evitar aliments i begudes àcides
Els aliments i begudes àcides poden erosionar l'esmalt dental. Limiteu el consum de begudes carbonatades, sucs de fruites àcids i aliments àcids.

Protecció contra el bruxisme
Si serrar les dents és un problema, consulteu el vostre dentista sobre l'ús d'una fèrula dental nocturna.

Neteja dental regular
Visiteu el dentista regularment per a neteges professionals i revisions que puguin detectar problemes abans que esdevinguin greus.

Tractament de la sensibilitat dental

Si ja patiu de sensibilitat dental, hi ha diverses opcions de tractament disponibles:

Dentifricis desensibilitzants
Aquests productes contenen ingredients com el nitrat de potassi o el fluorur d'estany, que ajuden a bloquejar els túbuls dentinaris.

Tractaments professionals
El dentista pot aplicar gels de fluorur o agents desensibilitzants a les zones afectades per reforçar l'esmalt i reduir la sensibilitat.

Restauracions dentals
En casos més greus, on hi hagi desgast significatiu de l'esmalt o exposició de la dentina per càries o fractures, el dentista pot recomanar obturacions, corones o altres tipus de restauracions per protegir la dent.

Tractaments de les genives
Si la recessió gingival és la causa de la sensibilitat, el dentista pot suggerir tècniques com els empelts de geniva per cobrir les arrels exposades.

Consells per a la vida diària

A més dels tractaments específics, hi ha algunes estratègies que podeu seguir en el dia a dia per gestionar la sensibilitat dental:

Beure amb una palleta
Això ajuda a minimitzar el contacte de les begudes fredes amb les dents sensibles.

Evitar canvis bruscos de temperatura
Intenteu no consumir aliments molt calents immediatament després d'haver pres alguna cosa freda, o viceversa.

Mantenir una dieta equilibrada
Consumir una dieta rica en calci i vitamines ajuda a mantenir les dents i les genives saludables.

Hidratació adequada
Beure aigua sovint ajuda a mantenir la boca hidratada i rentar qualsevol àcid o bacteris que puguin contribuir a la sensibilitat.

La sensibilitat dental pot ser una molèstia significativa, especialment quan es tracta de gaudir d'un gelat o una beguda freda en un dia calorós. No obstant això, amb una atenció adequada i seguint els consells esmentats, és possible reduir o fins i tot eliminar aquesta molèstia. Mantenir una bona higiene bucodental, visitar el dentista regularment i fer ús de productes específics per a la sensibilitat dental són passos clau per protegir les dents i gaudir d'una vida lliure de dolor dental. Recordeu que cada persona és diferent, i el que funciona per a una pot no ser adequat per a una altra. Per això, és important consultar amb el vostre dentista per trobar la millor solució per a les vostres necessitats específiques.

A la nostra Clínica dental a Vilanova del Camí t'oferim els millors tractaments dentals personalitzats i de qualitat. Comptem amb un equip de professionals en Odontologia altament qualificats que t'ajudaran en tot el que necessitis.

LA CLÍNICA

Som una clínica compromesa amb la salut bucodental i el benestar dels nostres pacients. Amb anys d'experiència i un equip de professionals qualificats, estem aquí per oferir-vos els millors tractaments dentals personalitzats i de qualitat...

LLEGEIX MÉS SOBRE LA CLÍNICA

TRACTAMENTS

Oferim una àmplia gamma de tractaments que van des de les cirurgies i les implantologies fins a la restauració dental i els tractaments estètics. Treballem amb les últimes tecnologies per garantir resultats excepcionals i el màxim confort dels nostres pacients...

CONEIX TOTS ELS TRACTAMENTS

HORARI I CONTACTE

De dilluns a divendres de 9:30 a 13:30 h. i de 15:30 a 19:30 h. (Divendres tarda tancat). Atenem visites d'urgència que vinguin sense hora programada.

Tel. 625 484 097

FORMULARI DE CONTACTE