BLOG

El Bruxisme: Causes, Símptomes i Tractaments

El Bruxisme: Causes, Símptomes i Tractaments

El bruxisme és una condició comuna però sovint desconeguda que afecta una gran part de la població. Es caracteritza per l’hàbit inconscient de serrar o grinyolar les dents, especialment durant la nit. Tot i que moltes persones poden experimentar bruxisme ocasionalment.


Sense conseqüències greus, per a d’altres, aquest hàbit pot conduir a problemes dentals i de salut general. En aquest article, t'expliquem les causes, els símptomes i els tractaments del bruxisme.

Causes del Bruxisme

El bruxisme és una condició multifactorial, aixó vol dir que pot ser causat per una combinació de factors físics, psicològics i genètics. Entre les causes més comunes es troben:

Estrès i Ansietat
L’estrès emocional i l’ansietat són les principals causes del bruxisme. Moltes persones troben que serrar les dents és una resposta inconscient a l’estrès i les tensions diàries.

Problemes de Son
Les persones amb trastorns del son com l’apnea del son són més propenses a desenvolupar bruxisme. El son inadequat o de mala qualitat també pot contribuir a aquest hàbit.

Maloclusió Dental
La mala alineació de les dents o problemes amb la mossegada poden ser un factor contributiu. Quan les dents no encaixen correctament, pot augmentar la tensió muscular a la mandíbula.

Estils de Vida
El consum de substàncies estimulants com la cafeïna, l'alcohol i el tabac pot augmentar el risc de bruxisme. A més, hàbits com mastegar xiclet excessivament també poden contribuir.

Factors Genètics
S’ha observat que el bruxisme tendeix a ocórrer en famílies, suggerint una possible predisposició genètica.


Coneix els nostres tractaments

estem equipats amb la tecnologia més recent i les tècniques més innovadores per garantir-te resultats excel·lents.


Símptomes del Bruxisme

Els símptomes del bruxisme poden variar en funció de la gravetat i la durada de la condició. Alguns dels símptomes més comuns inclouen:

Dolor Mandibular
El dolor o la tensió a la mandíbula és un símptoma freqüent. Pot ser més intens al matí si el bruxisme es produeix durant la nit.

Mal de Cap
Moltes persones amb bruxisme experimenten mals de cap tensius, especialment al voltant de les temples.

Dents Danyades
El serrament crònic de les dents pot conduir a l’esmicolament, el desgast o fins i tot la fractura de les dents.

Sorolls de Grinyol
Les persones que dormen amb algú més poden ser informades per les seves parelles del soroll de grinyolar les dents durant la nit.

Dolor d’Orella
Tot i que no hi ha un problema d’orella directa, el bruxisme pot causar dolor referit que es percep com a dolor d’orella.

Sensibilitat Dental
El desgast de l’esmalt dental pot conduir a una major sensibilitat al fred, la calor i els aliments dolços.

Tractaments del Bruxisme

El tractament del bruxisme depèn de la causa subjacent i la gravetat de la condició. Aquí hi ha algunes opcions de tractament comuns:

Fèrules Dentals
Les fèrules o protectors nocturns són aparells de plàstic que es porten a la nit per protegir les dents del desgast. Ajuden a reduir la tensió muscular i el dany dental.

Tècniques de Gestió de l'Estrès
Com que l’estrès és un dels principals desencadenants del bruxisme, les tècniques de relaxació com el ioga, la meditació i la respiració profunda poden ser útils. La teràpia cognitiva conductual (TCC) també pot ajudar a gestionar l'estrès i l'ansietat.

Tractament Dental
En casos de maloclusió, els dentistes poden recomanar tractaments ortodòntics per alinear les dents correctament. També poden reparar les dents danyades amb corones o altres procediments restauradors.

Medicaments
En alguns casos, els metges poden prescriure medicaments relaxants musculars per prendre abans de dormir. Això pot ajudar a reduir la tensió muscular durant la nit.

Canvis en l'Estil de Vida
Reduir el consum de cafeïna i alcohol, i evitar el tabac, pot ajudar a disminuir el bruxisme. També es recomana evitar mastegar objectes no alimentaris com bolígrafs o xiclet.

Fisioteràpia
Exercicis de fisioteràpia poden ajudar a alleujar la tensió muscular a la mandíbula i millorar la mobilitat.

Tractament de Trastorns del Son
Si el bruxisme està relacionat amb trastorns del son, com l’apnea del son, és important tractar aquests problemes per reduir el bruxisme. Això pot implicar l’ús de dispositius per a l’apnea del son o altres intervencions mèdiques.

El bruxisme és una condició comuna que pot tenir un impacte significatiu en la salut dental i el benestar general. Comprendre les causes i reconèixer els símptomes és crucial per a un diagnòstic precoç i un tractament eficaç. Amb una combinació de tractaments dentals, tècniques de gestió de l’estrès i possibles intervencions mèdiques, és possible controlar el bruxisme i minimitzar els seus efectes negatius. Si creieu que podeu estar experimentant bruxisme, és important consultar un professional de la salut per obtenir un diagnòstic i un pla de tractament adequat.

A la nostra Clínica dental a Vilanova del Camí t'oferim els millors tractaments dentals personalitzats i de qualitat. Comptem amb un equip de professionals en Odontologia altament qualificats que t'ajudaran en tot el que necessitis.

 

LA CLÍNICA

Som una clínica compromesa amb la salut bucodental i el benestar dels nostres pacients. Amb anys d'experiència i un equip de professionals qualificats, estem aquí per oferir-vos els millors tractaments dentals personalitzats i de qualitat...

LLEGEIX MÉS SOBRE LA CLÍNICA

TRACTAMENTS

Oferim una àmplia gamma de tractaments que van des de les cirurgies i les implantologies fins a la restauració dental i els tractaments estètics. Treballem amb les últimes tecnologies per garantir resultats excepcionals i el màxim confort dels nostres pacients...

CONEIX TOTS ELS TRACTAMENTS

HORARI I CONTACTE

De dilluns a divendres de 9:30 a 13:30 h. i de 15:30 a 19:30 h. (Divendres tarda tancat). Atenem visites d'urgència que vinguin sense hora programada.

Tel. 625 484 097

FORMULARI DE CONTACTE