BLOG

Causes més habituals de les càries

Causes més habituals de les càries

Les càries dentals són una de les malalties més comunes a nivell mundial, afectant persones de totes les edats. Aquestes lesions, que es produeixen a l’esmalt dental, poden conduir a dolor intens, infeccions i fins i tot la pèrdua de dents si no es tracten adequadament.

Però, quines són les causes principals de les càries?
En aquesta publicació explorarem els factors més importants que contribueixen a la seva aparició

La placa bacteriana i la seva formació

La principal causa de les càries és la placa bacteriana. Aquesta és una capa fina i enganxosa de bacteris que es forma constantment a les dents. Els bacteris de la placa produeixen àcids a partir dels sucres i els carbohidrats que consumim. Aquests àcids poden desmineralitzar l’esmalt dental, el que condueix a la formació de càries.

Dieta rica en sucres i carbohidrats

La dieta juga un paper crucial en el desenvolupament de les càries. El consum freqüent d'aliments i begudes rics en sucres i carbohidrats, com dolços, pastissos, refrescos i sucs de fruita, proporciona el substrat necessari perquè els bacteris produeixin àcids. Aquests àcids ataquen l’esmalt dental, iniciant el procés de desmineralització.

Mala higiene

Una higiene inadequada permet que la placa bacteriana s’acumuli a les dents. Si no ens raspallem les dents i no utilitzem fil dental de manera regular, els bacteris de la placa tenen més temps per produir àcids i atacar l’esmalt dental. El raspallat regular i l’ús de fil dental ajuden a eliminar la placa i reduir el risc de càries.

Fluor: Un aliat contra les càries

El fluor és un mineral que ajuda a prevenir les càries enfortint l’esmalt dental i fent-lo més resistent a l’atac dels àcids. La manca de fluor en la dieta o l’aigua potable pot augmentar el risc de desenvolupar càries. L’ús de pasta de dents amb fluor i l’aigua fluorada són maneres efectives de protegir les dents.

La sequedat bucal

La saliva juga un paper important en la protecció de les dents contra les càries. Ajuda a netejar les restes d’aliments i neutralitza els àcids produïts per la placa bacteriana. La sequedat bucal, o xerostomia, redueix la producció de saliva, augmentant així el risc de càries. Aquesta condició pot ser causada per certs medicaments, malalties o hàbits com fumar.

Factors genètics

Algunes persones són més propenses a desenvolupar càries a causa de factors genètics. La composició de la saliva, la forma i l'estructura de les dents i la capacitat de l’esmalt per resistir els àcids poden estar influenciades per la genètica. Tot i això, una bona higiene oral i una dieta adequada poden ajudar a contrarestar aquests factors.

Hàbits alimentaris i horaris

A més de la composició de la dieta, els hàbits alimentaris també són importants. Menjar entre hores i el consum freqüent de begudes ensucrades augmenten el temps durant el qual les dents estan exposades als àcids. Reduir el nombre de menjars i begudes entre hores pot ajudar a disminuir el risc de càries.

Cures professionals

Les visites regulars al dentista són essencials per mantenir una bona salut dental. A La Moreneta Clínica Dental a Vilanova del Camí, podem ajudar-te a detectar les càries en les seves fases inicials i proporcionar-te tractaments preventius, com els segellants dentals i les aplicacions de fluor.

A més, les neteges professionals ajuden a eliminar la placa i el tàrtar que no es poden eliminar amb el raspallat habitual.

T'interessa: Raspall de dents: elèctric o manual?

Les càries dentals són una malaltia complexa amb múltiples causes. La combinació de factors com la placa bacteriana, una dieta rica en sucres, una higiene oral inadequada, la manca de fluor, la sequedat bucal, els factors genètics i els hàbits alimentaris contribueixen al seu desenvolupament. La clau per prevenir les càries és mantenir una bona higiene oral, adoptar una dieta equilibrada, utilitzar productes amb fluor i visitar regularment el dentista.

Amb aquestes mesures, podem reduir significativament el risc de càries i mantenir les nostres dents sanes i fortes.

A la nostra Clínica dental a Vilanova del Camí t'oferim els millors tractaments dentals personalitzats i de qualitat. Comptem amb un equip de professionals en Odontologia altament qualificats que t'ajudaran en tot el que necessitis. 

LA CLÍNICA

Som una clínica compromesa amb la salut bucodental i el benestar dels nostres pacients. Amb anys d'experiència i un equip de professionals qualificats, estem aquí per oferir-vos els millors tractaments dentals personalitzats i de qualitat...

LLEGEIX MÉS SOBRE LA CLÍNICA

TRACTAMENTS

Oferim una àmplia gamma de tractaments que van des de les cirurgies i les implantologies fins a la restauració dental i els tractaments estètics. Treballem amb les últimes tecnologies per garantir resultats excepcionals i el màxim confort dels nostres pacients...

CONEIX TOTS ELS TRACTAMENTS

HORARI I CONTACTE

De dilluns a divendres de 9:30 a 13:30 h. i de 15:30 a 19:30 h. (Divendres tarda tancat). Atenem visites d'urgència que vinguin sense hora programada.

Tel. 625 484 097

FORMULARI DE CONTACTE