BLOG

La Retracció de les Genives

La Retracció de les Genives

La retracció de les genives, també coneguda com a recessió gingival, és un problema comú de salut bucodental que afecta una gran part de la població. Es tracta de la disminució del teixit gingival que recobreix les arrels de les dents

la qual cosa fa que aquestes quedin exposades i més vulnerables a problemes com la sensibilitat dental, les càries radiculars o, fins i tot, la pèrdua de la dent si no es tracta adequadament. En aquesta publicació, t'explicarem les causes principals de la retracció de les genives, els possibles tractaments i com prevenir aquesta condició.

Causes de la Retracció de les Genives

Hi ha diverses causes que poden provocar la retracció de les genives, algunes de les quals estan relacionades amb l'hàbit de cura bucodental i d'altres amb factors genètics o mèdics.

Mala Higiene Bucal
Una de les causes més freqüents de la retracció de les genives és l’acumulació de placa i tàrtar (sarro) a les dents. Quan la placa bacteriana no s’elimina adequadament mitjançant el raspallat i l'ús de fil dental, es mineralitza i es converteix en tàrtar, que inflama les genives i provoca malalties com la gingivitis i la periodontitis. A mesura que aquestes malalties avancen, poden danyar els teixits de suport de les dents, incloent-hi les genives.

Raspallat Agressiu
Curiosament, un raspallat massa vigorós també pot ser perjudicial per a les genives. Utilitzar un raspall de dents amb filaments massa durs o aplicar massa pressió pot erosionar el teixit gingival amb el temps, provocant que es retiri i exposi les arrels dentals.

T'interessa: Raspall de dents: Elèctric o manual?

Genètica
Els factors genètics també poden influir en la susceptibilitat a la recessió gingival. Algunes persones tenen un teixit gingival més prim de manera natural, la qual cosa les fa més propenses a patir retracció, fins i tot amb una bona cura bucodental.

Bruxisme
Les persones que pateixen bruxisme, un hàbit involuntari de fregar o apretar les dents, poden exercir una pressió excessiva sobre les dents i les genives, afavorint la retracció gingival.

T'interessa: El Bruxisme: Causes, símptomes i tractaments

Canvis Hormonals
En les dones, els canvis hormonals durant la pubertat, l'embaràs o la menopausa poden augmentar la sensibilitat de les genives, fent-les més susceptibles a la inflamació i la retracció.

Piercings Bucals
Els piercings a la llengua o als llavis poden fregar contínuament contra les genives, causant danys al teixit i afavorint la seva retracció.

Símptomes de la Retracció de les Genives

Els símptomes de la retracció de les genives poden variar en funció de la gravetat del cas. Els signes més comuns inclouen:

- Sensibilitat dental, especialment a estímuls tèrmics (fred o calor).
- Aparició de buits entre les dents i les genives.
- Les dents poden semblar més llargues del normal, degut a l'exposició de les arrels.
- Dolor o incomoditat a les genives.
- Sagnat durant el raspallat o l'ús de fil dental.

Tractaments per a la Retracció de les Genives


Coneix els nostres tractaments

estem equipats amb la tecnologia més recent i les tècniques més innovadores per garantir-te resultats excel·lents.


El tractament de la retracció gingival depèn del grau de dany i de les seves causes. Alguns dels tractaments més comuns són:

Millora de la Higiene Bucal
Si la retracció es deu a una mala higiene bucodental, el primer pas és educar el pacient en una cura adequada, incloent-hi el raspallat suau amb un raspall de filaments suaus, l’ús de fil dental i visites periòdiques al dentista per a una neteja professional.

Raspallat Correcte
Els dentistes poden ensenyar la tècnica adequada de raspallat per evitar un raspallat agressiu i protegir les genives d’un desgast excessiu.

Tractament de la Malaltia Periodontal
Si la retracció és causada per la periodontitis, es poden dur a terme tractaments com la neteja profunda (raspament i allisat radicular) per eliminar el tàrtar i les bactèries de sota la línia de les genives.

T'interessa: Manteniment periodontal: En què consisteix i per què és important

Cirurgia Gingival
En els casos més avançats, es pot recomanar una cirurgia gingival, on es trasplanta teixit gingival d’una altra part de la boca (generalment el paladar) a la zona afectada per tal de cobrir les arrels exposades.

Protector Bucal per al Bruxisme
Per als pacients amb bruxisme, es pot recomanar l’ús d’un protector bucal nocturn per minimitzar la pressió sobre les dents i les genives.

Prevenció de la Retracció de les Genives

Prevenir la retracció gingival és essencial per mantenir una salut bucodental òptima. Algunes mesures preventives inclouen:

- Mantenir una higiene bucodental rigorosa, amb raspallat suau dues vegades al dia i ús de fil dental.
- Visitar el dentista amb regularitat per a revisions i neteges professionals.
- Evitar el tabac, ja que és un factor de risc conegut per a les malalties periodontals.
- Tractar el bruxisme amb protectors bucals si és necessari.
- Mantenir una dieta equilibrada rica en nutrients essencials per a la salut bucodental.

Conclusions

La retracció de les genives és una condició que, si no es tracta a temps, pot conduir a problemes dentals greus, inclosa la pèrdua de dents. Amb una higiene bucodental adequada, visites periòdiques al dentista i l'adopció de mesures preventives, és possible evitar o gestionar aquesta condició de manera eficaç. Si notes algun símptoma de retracció gingival, és fonamental consultar un professional de la salut dental per avaluar el problema i establir el tractament adequat.

A la nostra Clínica dental a Vilanova del Camí t'oferim els millors tractaments dentals personalitzats i de qualitat. Comptem amb un equip de professionals en Odontologia altament qualificats que t'ajudaran en tot el que necessitis.

 

LA CLÍNICA

Som una clínica compromesa amb la salut bucodental i el benestar dels nostres pacients. Amb anys d'experiència i un equip de professionals qualificats, estem aquí per oferir-vos els millors tractaments dentals personalitzats i de qualitat...

LLEGEIX MÉS SOBRE LA CLÍNICA

TRACTAMENTS

Oferim una àmplia gamma de tractaments que van des de les cirurgies i les implantologies fins a la restauració dental i els tractaments estètics. Treballem amb les últimes tecnologies per garantir resultats excepcionals i el màxim confort dels nostres pacients...

CONEIX TOTS ELS TRACTAMENTS

HORARI I CONTACTE

De dilluns a divendres de 9:30 a 13:30 h. i de 15:30 a 19:30 h. (Divendres tarda tancat). Atenem visites d'urgència que vinguin sense hora programada.

Tel. 625 484 097

FORMULARI DE CONTACTE