BLOG

Aftes bucals: Com prevenir-les i com curar-les

Aftes bucals: Com prevenir-les i com curar-les

Les aftes bucals (llagas) són petites úlceres doloroses que apareixen a la mucosa de la boca. Poden afectar la parla, la deglució i la qualitat de vida en general. Són una condició comuna, amb moltes persones experimentant-ne almenys una vegada a la vida.

En aquesta publicació et proporcionem informació detallada sobre les aftes bucals, incloent-hi les seves causes, formes de prevenció i tractaments disponibles.

Què són les aftes bucals?

Les aftes bucals són lesions ulceratives superficials que apareixen a la mucosa oral, sovint en la part interna de les galtes, les genives, la llengua, els llavis i, de vegades, al paladar. Normalment, tenen una forma rodona o ovalada amb un centre blanc o groguenc envoltat per una àrea vermella i inflamada. Les aftes poden ser petites, de menys d'un centímetre de diàmetre, o més grans, arribant a ser úlceres majors.

Causes de les aftes bucals

La causa exacta de les aftes bucals no és completament coneguda, però s'han identificat diversos factors que poden contribuir al seu desenvolupament

Estrès i ansietat
L'estrès emocional i la tensió poden debilitar el sistema immunitari, afavorint l'aparició d'aftes.

Lesions orals
Mossegades accidentals, fregaments amb aparells ortodòntics o pròtesis dentals poden provocar aftes.

Dèficit nutricional
La falta de vitamines i minerals, com la vitamina B12, el ferro, l'àcid fòlic i el zinc, pot ser un factor.

Condicions mèdiques
Malalties autoimmunes, com la malaltia de Crohn i la celiaquia, sovint estan associades amb aftes recurrents.

Hormones
Els canvis hormonals, especialment en les dones, poden influir en l'aparició d'aftes.

Al·lèrgies i sensibilitats alimentàries
Alguns aliments, com els fruits cítrics, els tomàquets, el cafè, el xocolata i els aliments picants, poden desencadenar aftes en persones sensibles.

T'interessa: Sensibilitat dental per gelats i begudes fredes

Prevenció de les aftes bucals

Tot i que no sempre es poden prevenir, hi ha diverses estratègies que poden ajudar a reduir la freqüència i la gravetat de les aftes bucals

Mantenir una bona higiene oral
Una higiene oral adequada pot ajudar a prevenir infeccions i lesions que podrien derivar en aftes. Renteu-vos les dents dues vegades al dia amb un raspall de dents suau i utilitzeu fil dental diàriament per eliminar les restes d'aliments i la placa bacteriana.

T'interessa: Raspall de dents: elèctric o manual?

Evitar aliments irritants
Identifiqueu i eviteu els aliments que desencadenen aftes en el vostre cas. Els aliments picants, àcids o abrasius poden irritar la mucosa oral i afavorir l'aparició d'aftes.

Mantenir una dieta equilibrada
Assegureu-vos de consumir una dieta rica en vitamines i minerals, especialment vitamina B12, ferro, àcid fòlic i zinc. Els suplements nutricionals poden ser necessaris en cas de dèficits diagnosticats.

Reduir l'estrès
Trobar maneres de gestionar l'estrès, com la meditació, el ioga o altres tècniques de relaxació, pot ajudar a reduir la freqüència d'aftes associades a l'estrès.

Evitar lesions orals
Tingueu cura quan mengeu aliments durs o cruixents, i si porteu aparells ortodòntics, consulteu el vostre dentista per assegurar-vos que estan ben ajustats i no causen irritació.

Ús de productes per a la higiene oral adequats
Algunes pastes de dents i col·lutoris contenen ingredients que poden irritar la mucosa oral. Trieu productes sense lauril sulfat de sodi i amb ingredients suaus.


Coneix els nostres tractaments

estem equipats amb la tecnologia més recent i les tècniques més innovadores per garantir-te resultats excel·lents.


Tractaments per a les aftes bucals

Si tot i prendre mesures preventives, encara patiu aftes bucals, hi ha diversos tractaments disponibles per alleujar el dolor i accelerar la curació:

Remeis casolans

Aigua salada
Renteu-vos la boca amb una solució d'aigua salada (1 culleradeta de sal en un got d'aigua tèbia) per reduir la inflamació i promoure la curació.

Bicarbonat de sodi
Feu una pasta amb bicarbonat de sodi i aigua, i apliqueu-la directament sobre l'afta. També podeu utilitzar una solució de bicarbonat per esbandir la boca.

Mel
La mel té propietats antibacterianes i antiinflamatòries. Apliqueu una petita quantitat directament sobre l'afta diverses vegades al dia.

Productes de venda lliure

Gel o pomada anestèsica
Els productes amb benzocaïna o lidocaïna poden proporcionar un alleujament temporal del dolor.

Col·lutoris
Els col·lutoris antimicrobians o amb clorhexidina poden ajudar a reduir la infecció i la inflamació.

Pastilles i aerosols
Les pastilles i els aerosols que contenen ingredients calmants i antisèptics poden ser útils.

Tractaments mèdics

Si les aftes són freqüents, grans o molt doloroses, consulta al teu dentista per obtenir tractaments més específics

Corticoides tòpics
Els corticoides en forma de gels, pomades o pastilles de dissolució poden reduir la inflamació i accelerar la curació.

Suplements nutricionals
Si es detecten dèficits vitamínics, el metge pot recomanar suplements específics.

Tractament amb làser
En alguns casos, el làser dental pot utilitzar-se per reduir el dolor i accelerar la curació de les aftes.

Tractaments naturals

Alguns remeis naturals poden oferir alleujament per a les aftes bucals

Àloe vera
L'àloe vera té propietats antiinflamatòries i cicatritzants. Apliqueu gel d'àloe vera directament sobre l'afta diverses vegades al dia.

Oli de coco
L'oli de coco té propietats antimicrobianes i antiinflamatòries. Apliqueu una petita quantitat directament sobre l'afta o feu gàrgares amb oli de coco.

Quan cal consultar al dentista?

Tot i que les aftes bucals solen ser inofensives i desapareixen per si soles en una o dues setmanes, hi ha situacions en les quals és important buscar atenció mèdica

- Si les aftes són molt grans o extremadament doloroses.
- Si les aftes no milloren després de dues setmanes.
- Si es presenten aftes amb molta freqüència.
- Si experimenteu febre, malestar general o altres símptomes sistemàtics.
- Si hi ha signes d'infecció, com pus o inflamació severa.

Les aftes bucals poden ser molestes i doloroses, però amb una bona higiene oral, una dieta equilibrada i una gestió adequada de l'estrès, és possible reduir-ne la freqüència i la gravetat. En cas d'aftes persistents o molt doloroses, els remeis casolans, els productes de venda lliure poden oferir alleujament. Sempre és important consultar al teu dentista si les aftes no milloren o si es presenten complicacions. Amb les estratègies correctes, es pot mantenir una boca sana i reduir l'impacte de les aftes bucals en la qualitat de vida.

A la nostra Clínica dental a Vilanova del Camí t'oferim els millors tractaments dentals personalitzats i de qualitat. Comptem amb un equip de professionals en Odontologia altament qualificats que t'ajudaran en tot el que necessitis.

LA CLÍNICA

Som una clínica compromesa amb la salut bucodental i el benestar dels nostres pacients. Amb anys d'experiència i un equip de professionals qualificats, estem aquí per oferir-vos els millors tractaments dentals personalitzats i de qualitat...

LLEGEIX MÉS SOBRE LA CLÍNICA

TRACTAMENTS

Oferim una àmplia gamma de tractaments que van des de les cirurgies i les implantologies fins a la restauració dental i els tractaments estètics. Treballem amb les últimes tecnologies per garantir resultats excepcionals i el màxim confort dels nostres pacients...

CONEIX TOTS ELS TRACTAMENTS

HORARI I CONTACTE

De dilluns a divendres de 9:30 a 13:30 h. i de 15:30 a 19:30 h. (Divendres tarda tancat). Atenem visites d'urgència que vinguin sense hora programada.

Tel. 625 484 097

FORMULARI DE CONTACTE